NATEČAJ GUXHAGEN-BREITENAU

projekt: natečajni predlog
leto: 2018
lokacija: Guxhagen-Breitenau, Nemčija

Natečajna naloga prilagoditve spomeniškega območja za sodobno psihiatrično oskrbo je vključevala tudi vprašanje, kako se lotiti območja, ki je bilo zgodovinsko bogato in hkrati obremenjeno. Spomeniški kompleks samostana je namreč med 2. svetovno vojno deloval kot politični zapor in kasneje kot zaprta psihiatrična ustanova. Ključni vidik odgovora je bil v soočenju s spomeniško zaščitenim obzidjem samostanskega območja, ki je omogočal surove rabe objektov in območja. Rešitev sloni na odpiranju območja na ključnih točkah in v integriranju območja v naselje in njegovo rast. S tem se je hkrati doseglo tudi pogoje integrativne psihiatrične oskrbe.

Ekipa:
Blaž Babnik Romaniuk, mag.inž.arh.
Katja Martinčič, mag.inž.arh.
Samo Kralj, mag.inž.arh.
Aljaž Babič, mag.inž.kraj.arh.

2019-04-10T12:05:26+00:00